Coaching met behulp van paarden


IMG_0644

Coachen van mensen met behulp van paarden, met een mooi woord Equine Assisted Coaching.

Esther Euser van Euser Consultancy heeft de opleiding tot Equine Assisted Coach gevolgd aan de Keulseweg wat door de NOBCO/EMCC inhoudelijk geaccrediteerd is op het EQA-niveau practitioner. Daarnaast zijn we ingeschreven in het kwaliteitsregister voor de Equine Assisted Coach (KREAC).Kreac logo

Waarom nu eigenlijk coachen met paarden?
Paarden zijn vluchtdieren én leven in het hier en nu. Tijdens de coachsessies maken we hier gebruik van. Een paard ziet u als onderdeel van zijn/haar kudde en zal uw gedrag wat u op dat moment vertoont vertalen naar veiligheid voor de algemene kudde. Het mooie van paarden is dat ze in het hier en nu leven. Wanneer u dus ander gedrag laat zien door inzicht tijdens de sessie zal het paard hier ook anders op reageren. Anders dan bij mensen neemt een paard zijn eerdere ervaring met u niet mee in de huidige situatie. Dit biedt een optimale veilige situatie voor u om ander gedrag uit te kunnen proberen en te ervaren. Daarnaast kan het paard niet praten 🙂 Dus….alles wat u het paard tijdens een sessie toevertrouwd blijft tussen jullie twee.

Coachen met paarden kan in een enkele sessie of een onderdeel zijn van een coachingstraject. We coachen zowel individuele mensen als groepen.

Bij een individuele coaching kunt u denken aan thema’s als:
– (richting) Burn-out klachten ervaren,
– Drukte in het hoofd ervaren,
– Zoveel “moeten” maar hoe?
– Geen grenzen aan kunnen geven (privé/werk),
– Zorgen voor iedereen, maar wanneer zorg je voor jezelf?
– Terug naar je emotie, je innerlijke kracht.
– Een opstelling met een paard en voorwerpen zodat je inzichtelijk maakt hoe jouw systeem/systemen eruit zien.

Voor een coachsessie met een paard is het niet persé nodig een coachvraag te hebben. Wanneer u nieuwsgierig bent naar deze vorm van coachen bent u ook altijd welkom. Ook kunt u deze vorm inzetten als onderdeel van bv een familiedag, een vrijgezellendag of gewoon een groep vrienden. Lekker samen bezig zijn in de natuur met een paard en ondertussen elkaar beter leren kennen.

Inhoud van een sessie:
De sessie zal gemiddeld zo’n 1,5 uur duren. Allereerst heeft u een intakegesprek met de coach waarin u uw coachvraag kunt aangeven/verduidelijken of we kijken in dit gesprek naar zaken waar u op dat moment mee bezig bent. Hierna bieden wij u een activiteit met het paard aan. Het gaat namelijk om het ervaren en niet om het urenlang praten. De activiteit met het paard zal u zelf inzichten geven. De rol van de coach is zorgen voor de veiligheid van u en van het paard en tijdens de sessie kan de coach u een vraag stellen of een objectieve observatie teruggeven maar nogmaals, het coachen met paarden is geen praatsessie.

Coaching (ex) partners:
Wanneer u met uw partner wilt kijken naar uw samenwerking en uw onderlinge communicatie dan is dit een effectieve en doe-gerichte manier om hiermee bezig te zijn. Door alle drukte en dagelijkse beslommeringen verlies je elkaar weleens uit het oog, er blijft weinig quality time over voor elkaar. Door 1 of meerdere sessies krijg je als koppel (weer) inzicht in elkaar en werk je op een ontspannen manier aan samenwerken, vertrouwen en communicatie. Ook bij een (op hande zijnde) scheiding waar kinderen bij zijn betrokken is een coach-sessie met een paard aan te raden.  Juist na een scheiding is onderlinge communicatie en samenwerken van belang om zo samen (al is het dan niet meer op hetzelfde adres) de kinderen op een eenduidige manier te begeleiden naar volwassenheid. Tijdens de coachsessie maken we ook gebruik van het systeem waar wij allen deel van uitmaken.  Door gebruik te maken van opstellingen van bv het gezin of de familie worden bestaande en gewenste systemen snel helder.

Team uitje / vrienden groepen:
Ondernemen jullie als team/vriendengroep ook geregeld een activiteit samen? Een coachsessie met een paard is een leuke manier om als team/vriendengroep elkaar (nog) beter te leren kennen en als individu zal je er ook zeker wat van opsteken. Wij bieden een geheel arrangement aan wat bestaat uit een groeps-coachsessie en daarna een hapje eten. Voor meer informatie kunt u een email sturen.

Team-coaching bedrijven:
Thema’s als samenwerken, leiderschap, onderlinge communicatie en teamrollen staan centraal. Dit kan met verschillende grondactiviteiten met het paard. Hiernaast werken we ook systemisch door gebruik te maken van opstellingen. Bij opstellingen kunt u denken aan het opstellen van het team of het bedrijf of wellicht de functie van uw werk binnen de maatschappij. Wij werken samen met bedrijven die bv een fusie of een reorganisatie doormaken of teams die momenteel niet functioneren. Een sessie met een paard geeft inzicht in het team en de samenwerking. Door de activiteiten met een paard is dit totaal verschillend dan samen met elkaar in een vergaderruimte praten.

Heeft u een coachvraag of een onderwerp wat u bezig houdt en bent u benieuwd of een sessie met een paard iets voor u zou kunnen betekenen? Stuur gewoon een email, u krijgt altijd antwoord.

Euser Consultancy werkt samen met een vaste groep gecertificeerde coaches en heeft 2 locaties waar de sessies worden gehouden. Wanneer u een eigen paard heeft en graag met u eigen paard gecoacht wilt worden is dat geen probleem. Belangrijk om te weten; tijdens het coachen met een paard wordt er niet gereden of op een paard gezeten. Voor het paard als coach is het belangrijk om gelijkwaardigheid te hebben en het paard kan/mag zich ten alle tijden uit de situatie onttrekken. Alle activiteiten zijn buiten in een bak (zandvloer) of een weiland. Alleen wanneer het weer het niet toelaat zullen we uitwijken naar een binnenhal (op dezelfde locatie).